top of page

Bereket Hayvancılık

Kurban

Bağış Kurban

  1. Vekâleten kurban ibadeti olur mu?

    Evet, vekâleten kurban ibadeti olur. Diyanet İşleri Başkanlığı Yüce Allah’a yakınlaşmak için gerçekleşen kurban ibadetlerinin mali bir ibadet olduğu için vekâleten yapılabileceğine dair cevaz veriyor ve “Dinimiz gereğince kurbanın rüknü; kurban kesilerek kanın akıtılmasıdır” şeklinde açıklıyor.

  2. Dini vecibelere uyuluyor, kan akıtılıyor mu?

    Dinimizin emrettiği şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın icazet, cevaz ve esaslarına uygun kesimler yapılıyor. Vasıflarına uygun kurbanlıkları, din görevlisi, veteriner hekim, noter yetkilisi, kalite güvence sorumlusu, kasap ve et sorumlularından oluşan bir ekip huzurunda dini vecibelere uyarak, isimlerinizi tek tek okuyarak ve kan akıtarak kesiyor, ibadetinizi vekâleten gerçekleştiriyoruz.

  3. Kurban eti hemen dağıtılıyor mu?

    Kesilen kurban etlerinin bir kısmını dinlendirerek bayramdan hemen sonra, diğer kısmını ise kesen kurumlara emanet ederek 12 ay boyunca vakumlanmış ambalajlarda taze et ve et ürünleri şeklinde yardıma muhtaç ailelere ve ihtiyacı olan kişilere dağıtıyoruz.

  4. Dışarıdan kurban eti ve derisi kabul ediyor musunuz?

    Evet, kurban eti kabul ediyoruz. 

  5. Kesilen kurbanımın etinden bir parça alabilir miyim?

    Hayır, veremiyoruz. Kurbanlarımız büyük entegre et tesislerinde kesildiği için bu mümkün olmamakta. Kurbanınızın tamamını bağış olarak kesiyor ve değerlendiriyoruz.

  6. Kurban kestirmeden  bağış yapabilir miyim?

    Kurbanın rüknü kanın akıtılmasıdır. Ancak kurban ibadeti mali bir ibadettir. Yerine geçmemekle birlikte dilerseniz ‘Kurban Bayramı bağışı’ yapabilirsiniz. 

  7. Bağışım sonrası bilgilendirme yapacak mısınız?

    Bağışınıza dair sizinle bağışı aldıktan ve eğer bağışınız vekâleten kurban kesimi ise kesimi gerçekleştirdikten sonra en az iki kere iletişime geçiyoruz. Bu sebeple bağış yaparken posta adreslerinizi, telefon numaralarınızı, e-posta ve sosyal medya bilgilerinizi doldurmanızı ya da güncellemenizi mutlaka rica ediyoruz.

Akika Kurbanı Nedir

Yeni doğan çocuğun başındaki saça Arapça’da akīka denir. Akîka kurbanı kesildiği gün çocuğun saçı traş edildiği için kurbana da akîka adı verilmiştir. İslâm öncesi dönemde Araplar arasında akîka kurbanı kesmek âdetti. İslâmiyet bu âdeti meşrulaştırmış, fakat çocuğun başına kan sürülmesini menetmiştir (bk. Ebû Dâvûd, “Eḍâḥî”, 20). Bununla ilgili hadislere dayanan âlimlerin çoğuna göre akîka kanını çocuğun başına sürmek mekruhtur. Hz. Peygamber, Câhiliye devrinde yalnız erkek çocukları için kesilen akîka kurbanını kız çocuklarına da teşmil etmiş, ayrıca, “ana babaya karşı gelmek” anlamındaki ukūk ile aynı kökten gelen akîka kelimesinden hoşlanmadığını belirterek, bir şükür ifadesi olarak kesilen bu kurban için, “itaat ve ibadet” anlamına gelen nüsük kökünden türetilmiş nesîke tâbirini kullanmayı tercih etmiştir (bk. el-Muvaṭṭaʾ, “ʿAḳīḳa”, 1; Müsned, II, 182; Nesâî, “ʿAḳīḳa”, 1). Bununla birlikte bazı hadislerde akîka kelimesinin kullanılmış olması, muhataplara bildikleri kelimelerle hitap etme gayesine bağlanmış veya bu kelimeyi kullanmanın da câiz olduğu şeklinde yorumlanmıştır.

Konuyla ilgili hadislerin muhtelif rivayetleri sebebiyle akîka kurbanının dinî hükmü üzerinde fıkıh âlimleri ihtilâf etmişlerdir. Mâlik b. Enes, Ahmed b. Hanbel ve Şâfiî’ye göre akîka kurbanı kesmek sünnet, Zâhirî mezhebine göre vâciptir. Ebû Hanîfe’ye göre ise mubahtır. Kaynaklarda Hanefîler’e göre akîkanın mendup olduğu da zikredilmektedir.

Fukahanın çoğunluğuna göre akîka kurbanı koyundan olabileceği gibi sığır ve deveden de kesilebilir. İmam Mâlik’e göre ise koyun kesilmesi efdaldir. Kurban edilecek hayvanda bulunması gereken vasıflar bakımından akîka da kurban bayramında kesilen normal kurban gibidir. Eti hakkındaki hüküm de aynıdır.

Hz. Âişe’den gelen bir rivayete dayanan Şâfiî ve Hanbelîler’e göre, çocuğun sağlık ve esenliği için bir uğur sayılarak akîkanın kemiklerinin kırılmadan mafsallarından ayrılması gerekir. Mâlikîler’e göre ise çocuğun beşerî hırslarının kırılmasına vesile olması için, ayrıca Câhiliye devrindeki uygulamanın aksini yapmak maksadıyla akîkanın kemikleri kırılmalıdır.

14.png
9.png
bottom of page